Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Η ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ…


Ένα παλιό αλλά διαχρονικό ρητό υποστηρίζει ότι "ο έρωτας περνάει από το στομάχι". Σίγουρα όποιος το εμπνεύστηκε θα είχε τους λόγους του, ή μάλλον τις... γεύσεις του. Ήδη από την αρχαιότητα ο άνθρωπος έψαχνε να βρει τρόπους για να διασφαλίσει την γονιμότητα, τη σεξουαλική ρώμη και την ερωτική απόλαυση. Κάποια τρόφιμα θεωρούνται αφροδισιακά, επειδή δημιουργούν καλή διάθεση. Από την αρχαιότητα ακόμη υπήρχε η πεποίθηση ότι τροφές όπως οι ξηροί καρποί, τα σταφύλια ή τα θαλασσινά μπορούσαν να καταστείλουν τις ανθρώπινες αναστολές και να ενισχύσουν τη σεξουαλική επιθυμία.

 
Παλιά, οι αποκαλούμενες "αφροδισιακές" τροφές, η ετυμολογία των οποίων έχει τη ρίζα της στην Αφροδίτη, την αρχαία θεά της ομορφιάς, αποτελούν μια παμπάλαια όσο και παγκόσμια πρακτική. Μέχρι και το 18ο αιώνα στην Ευρώπη πολλές από τις συνταγές ήταν βασισμένες στις θεωρίες του Γαληνού, ο οποίος υποστήριζε ότι τα περισσότερα φαγητά μπορούν να λειτουργήσουν ως αφροδισιακές ουσίες αν σερβιριστούν ζεστά και προκαλέσουν γρήγορο κορεσμό. Ο  St Thomas Aquinas, ένας μοναχός του 13ου αιώνα, πίστευε, όπως και ο Γαληνός, ότι οι αφροδισιακές τροφές θα πρέπει να εμπνέουν το ζωηρό πνεύμα και να ευνοούν τη διατροφική υγεία, γι' αυτό και θεωρούσε ως τέτοιες το κρέας και το κρασί.

Από την εποχή του Γαληνού μέχρι σήμερα, βεβαίως, τα πράγματα άλλαξαν. Η ευρύτερη αντίληψη για τις αφροδισιακές ιδιότητες των τροφών αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό, ιδίως από την επιστημονική κοινότητα, και πολλοί αμφισβήτησαν τη χημική επίδρασή τους στην ανθρώπινη λίμπιντο.

Πρωταρχικό ρόλο, βέβαια, στην ερωτική διάθεση και τη σεξουαλική δραστηριότητα παίζει ο εγκέφαλος. Σημαντικοί για τη μεταφορά των σεξουαλικών ερεθισμάτων θεωρούνται οι νευροδιαβιβαστές, οι χημικές δηλαδή ουσίες που μεταφέρουν τα μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο.
 
Ωστόσο, η  χρήση του οινοπνεύματος ως διεγερτικής ουσίας είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο και ο ίδιος ο άνθρωπος. Στην ουσία το αλκοόλ ενισχύει μεν τη σεξουαλική επιθυμία αλλά ελαττώνει την απόδοση. Η επίδρασή του στον ανθρώπινο εγκέφαλο, μέσω νευροδιαβιβαστών και ορμονικών λειτουργιών είναι ικανή να μειώσει το άγχος και τις αναστολές και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία, γεγονός που συχνά μπορεί να ερμηνευθεί ως "αυξημένη λίμπιντο".  Το βασικό πρόβλημα με τη χρήση του αλκοόλ ως αφροδισιακής ουσίας είναι ότι δεν είναι ευδιάκριτα τα όρια, καθώς η αντοχή στο αλκοόλ διαφέρει στους ανθρώπους αλλά και μεταξύ άντρα και γυναίκα.

Συγκεκριμένα,  το κόκκινο κρασί είναι άριστη πηγή φλαβονοειδών, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Συνεπώς η σεξουαλική επιθυμία διεγείρεται, αλλά αν η πρόσληψη αλκοόλ είναι μεγάλη, τότε μειώνεται η σεξουαλική ικανότητα

Παρόλο που δεν υπάρχουν σαφείς επιστημονικές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα ορισμένων τροφίμων στην βελτίωση της σεξουαλικής απόδοσης και επιθυμίας, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και μιας ισορροπημένης διατροφής βοηθά στην υγιή σεξουαλική ζωή. Γενικά, ό,τι επιβαρύνει την υγεία μας και τα κιλά μας λειτουργεί αντισεξουαλικά και φυσικά έχει αρνητική επίδραση και στην ερωτική διάθεση.

Η σεξουαλική διάθεση και ο ερωτισμός πηγάζουν από την  επιθυμία…. Η προετοιμασία και παρασκευή ενός δείπνου για τον σύντροφό σας είναι από μόνο του  αφροδισιακό, ιδιαίτερα όταν δημιουργήσετε την κατάλληλη ατμόσφαιρα και απολαύστε και 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί.

Εξάλλου, η ζωή είναι σαν ένα ποτήρι κρασί, πρέπει κάποιος να τη γεύεται αργά για να αναδεικνύεται όλη η γεύση της….

 In honor of National Red Wine Day, let’s toast to all of the ways moderate consumption makes us healthier.:

Δεν υπάρχουν σχόλια: