Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

AC MILAN.... Μία μοναδική εμπειρία στον κόσμο του ποδοσφαίρου

Μέσα από την πρόσφατη επίσκεψή μου στις εγκαταστάσεις της διάσημης ποδοσφαιρικής ομάδας AC MILAN,αποκόμισα γνώσεις και εμπειρία, τα οποία επαληθεύουν και φυσικά ενισχύουν την άμεση συσχέτιση της διατροφής με την υγεία και την ευεξία…σε υψηλό αθλητικό επίπεδο


Η άψογη οργάνωση και η αδιαμφισβήτητη επιστημονική υποστήριξη είναι τα βασικά σημεία υπεροχής και παγκόσμιας αναγνώρισης της Milan. Είναι γνωστό ότι ο επαγγελματικός αθλητισμός και πρωταθλητισμός προϋποθέτει πολλή δουλειά και πειθαρχία. Εντούτοις, αυτά που είδα και η ενημέρωση που έλαβα κατά την διάρκεια του ταξιδιού μου  στο Μιλάνο, στις εγκαταστάσεις της MILAN ξεπερνάνε αυτά που περίμενα.





Για περισσότερα από 100 χρόνια, η ποδοσφαιρική ομάδα AC Milan, αποτελεί συνώνυμο του ποδοσφαίρου, της διασκέδασης, και της νίκης, αφού τα κύπελλα και τα πρωταθλήματα που έχει κερδίσει είναι τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Εύκολα, λοιπόν αντιλαμβάνεται κάποιος ότι ο τρόπος που λειτουργεί η συγκεκριμένη ομάδα αποτελεί πρότυπο και φυσικά απογειώνει το επιστημονικό ενδιαφέρον όσων εμπλέκονται στον αθλητισμό.






Βασικό μέλημα λοιπόν είναι η ευεξία και η υγεία των παιχτών. Ο στόχος αυτός κερδίζεται μέσα από την συνολική εργασία αξιόλογων επιστημόνων και επαγγελματιών υγείας σε συνδυασμό με την λειτουργία του  διάσημου  Milan Lab. Το Milan Lab  είναι ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο, μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο βρίσκεται στο Milanello Sports Centre  και λειτουργεί από το 2002. Η έννοια της στρατηγικής του είναι απλή: η ευεξία είναι το θεμέλιο για κάθε άριστη λειτουργία στον αθλητισμό αλλά και στην καθημερινότητα. Εδώ  τα πάντα καταμετρώνται και ελέγχονται. Η εφαρμοσμένη αθλητική διατροφή βρίσκει απόλυτα τον ορισμό της σε αυτό τον χώρο. Η βάση δεδομένων είναι τεράστια και αποτελεί αντικείμενο έρευνας. Αφού  η αποστολή της ομάδας είναι να διατηρηθούν υψηλά τα επίπεδα ευεξίας, έτσι και η μεθοδολογία λειτουργίας συνεπάγεται την συνεχή καταγραφή και απόλυτη γνώση κάθε σωματικής, ψυχολογικής, νοητικής λειτουργίας των παιχτών σε συνδυασμό με τις διατροφικές τους συνήθειες. Η απόδοση των αθλητών απαιτεί μελέτη της ισορροπίας του οργανισμού σε ολιστικό επίπεδο και η απόλυτη εξατομίκευση είναι το λογικό επακόλουθο. Η μέγιστη αθλητική απόδοση  οφείλεται στην κατάλληλη διατροφική αγωγή σε συνδυασμό με την προπόνηση, πάντα με στόχο να  μειώνεται η πιθανότητα τραυματισμών και ο χρόνος αποθεραπείας, αλλά σαφώς να βελτιώνεται καθημερινά η αντοχή και η συνολική ευεξία του οργανισμού.



Το διατροφικό πρόγραμμα των παιχτών περιέχει τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας και συμπληρώματα διατροφής από πιστοποιημένες βιολογικές πρώτες ύλες με την μέγιστη απορρόφηση από τον οργανισμό. Η τήρηση του διαιτολογίου είναι αναγκαία και σε αυτό συμβάλλει και το εστιατόριο που βρίσκεται στο Milanello.   Εδώ δοκίμασα το υπέροχο φρέσκο παγωτό , το οποίο ο σεφ παρασκευάζει καθημερινά αποκλειστικά για τους παίχτες της Milan. Συνδυαστικά με το διαιτολόγιo, η λήψη συγκεκριμένων συμπληρωμάτων διατροφής, αποκλειστικά με φυτοχημικά θρεπτικά συστατικά είναι επιβεβλημένη ώστε να καλυφθούν οι θρεπτικές ανάγκες. Τα βασικά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην μέγιστη αθλητική απόδοση είναι τα ω-3 λιπαρά, η πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, η Βιταμίνη D, ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη C, η βιταμίνη D, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και η βιταμίνη Ε. Η επαρκής ενυδάτωση είναι επίσης απαραίτητη.  Οι ανάγκες του κάθε παίχτη υπολογίζονται μέσα από συγκεκριμένα τεστ τα οποία αναλύουν το γενετικό προφίλ και ανάλογα καθορίζεται το διαιτολόγιό τους .
Η επιστημονική στήριξη σε επίπεδο διατροφής, ευεξίας, απόδοσης είναι έντονη σε κάθε βήμα που έκανα κατά την διάρκεια του Tour, στο Casa Milan, στο στάδιο SanSiro και στο Milanello. Εδώ η θεωρία βρίσκει εφαρμογή και μάλιστα χωρίς πολλά περιθώρια λάθους… Εξάλλου αυτό αποδεικνύεται μέσα από την μακρόχρονη ιστορία της AC Milan από την ίδρυσή της το 1899 μέχρι σήμερα.

Και όπως είπε και ο ιδρυτής της MILAN Herbert Kilpin το 1899...





     

Δεν υπάρχουν σχόλια: